Sponsstralen

Sponsstralen gebruiken wij als voorbehandeling van een oppervlakte bij het aanbrengen van een coating. Sponsstralen is een techniek waarbij het middel voor het stralen een spons is. Dit zorgt ervoor dat tijdens het sponsstralen een spons met hoge druk tegen de oppervlakte wordt geperst. Wanneer dit gebeurt trekt de spons als het ware vacuüm waardoor gelijk de vrijgekomen stofdeeltjes worden geabsorbeerd. Hierdoor is afscherming vaak niet meer nodig tijdens het sponsstralen en kunnen andere werkzaamheden in dezelfde ruimte gewoon doorgaan.

Voorbehandeling via sponsstralen

Om ervoor te zorgen dat een coating goed hecht aan de oppervlakte is het belangrijk dat deze goed gereinigd is. Coating hecht niet goed wanneer er nog roestplekken en/of oude verf of coating op de oppervlakte aanwezig zijn. Om de oppervlakte goed te reinigen werken wij met de methode sponsstralen. Met sponsstralen zorgen wij ervoor dat de oppervlakte goed wordt gereinigd en ontroest.

Sponsstralen is duurzaam

Er zijn vele methodes om een oppervlakte te reinigen en te ontroesten. Traditionele methodes zoals zand- grit- en waterstraaltechnieken zorgen vaak  dat er veel stofdeeltjes vrij komen. Het resultaat hiervan is een enorme stofontwikkeling wat zorgt voor een belasting van het milieu. Hiernaast zijn deze stofdeeltjes een nadeel bij verscheidene werkplekken vanwege kwaliteits- en hygiënevoorschriften.

Verschil sponsstralen en andere methodes

Bij traditionele methodes van oppervlaktes reinigen en ontroesten komt er meer stof vrij dan bij sponsstralen. Hierbij een korte uitleg wat het verschil is tussen deze methodes en sponsstralen. Bij de traditionele methodes zoals bijvoorbeeld gritstralen, valt het gestraalde oppervlak uiteen. De deeltjes die hierbij vrijkomen dwalen vervolgens vrij door de lucht. Bij sponsstralen komt de spons op het oppervlak en absorbeert gelijk de losse deeltjes die vrijkomen bij het stralen. Hierdoor blijven de stofdeeltjes in de spons en komen deze niet terecht in de lucht.  

Voordelen van sponsstralen

Sponsstralen biedt vele voordelen ten opzichte van andere straalmethodes zoals onder andere:

  • Er komt nauwelijks stof vrij tijdens het sponsstralen
  • Duurzaam doordat de sponsen recyclebaar zijn
  • Sponsstralen zorgt voor een betere hechtlaag voor een coating
  • Afscherming van omgeving is niet nodig waardoor aangrenzende werkzaamheden door kunnen gaan 
  • Komen geen schadelijke stoffen vrij
  • Gunstig voor materiaal, personeel en milieu

Gespecialiseerd in sponsstralen

Sijtsma Noord is gespecialiseerd op gebied van onder andere sponsstralen. Door onze milieu vriendelijke manier van werken zijn we zelfs gevraagd door RTL7 om mee te werken aan het programma Doe Maar Duurzaam. In dit programma lieten wij zien hoe sponsstralen werkt. Benieuwd naar deze aflevering? Bekijk de video op de pagina sponstralen in beeld

Direct advies?

Wilt u direct advies van één van onze specialisten? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 23 22 00 .

Blogs

Foto van blog

Zwembadrenovatie

Blog lezen
Foto van blog

Vloerprofielen

Blog lezen
Foto van blog

Certificering innovatief instant coatingssysteem

Blog lezen
Foto van blog

Training nieuwste ontwikkelingen op coatinggebied

Blog lezen