Coating & Renovatie zuivel- en voedingsindustrie (FDA Foodgrade)

Renovatie en coaten van diverse oppervlakten binnen de zuivel- en voedingsindustrie, ook wel FDA Foodgrade genoemd, is een specialisme wat een grote deskundigheid vereist. Sijtsma Noord verricht al meer dan 45 jaar diverse werkzaamheden binnen de Foodgrade branche en heeft alle deskundigheid in huis. Wij streven er naar om de beste te zijn en te blijven binnen dit vakgebied door continu te blijven innoveren en te  ontwikkelen.

In productieruimtes binnen de zuivel,- dranken- en voedingsindustrie worden zeer hoge eisen gesteld aan kwaliteit, hygiëne, en veiligheid. Bedrijven welke actief zijn in deze branches weten als geen ander dat deze drie punten een belangrijke basis vormen voor een goed lopend en verantwoord productieproces.

De gecertificeerde systemen waar wij als Sijtsma Noord BV mee werken adviseren wij op o.a. wanden en plafonds binnen de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie. Deze systemen zijn volledig gecertificeerd voor binnen deze kritische branches. Het is van vitaal belang dat coatingsystemen die binnen de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie worden toegepast, voldoen aan de juiste certificeringen, waaronder het wereldwijde officiële Foodgrade certificaat. Hier zijn enkele cruciale redenen waarom:

Voedselveiligheid: In de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie staat de veiligheid van het geproduceerde voedsel voorop. Coatingsystemen moeten voedselveilig zijn om contaminatie van producten te voorkomen, ook bij indirect voedselcontact. Onjuiste coatings kunnen chemicaliën lekken die schadelijk kunnen zijn voor de consument. Een duidelijk voorbeeld van indirect voedselcontact zijn plafonds, muren en vloeren en andere oppervlaktes waar condensatiedruppeltjes chemische en biologische verontreinigingen in het voedsel kunnen brengen, wat dan weer kruisbesmetting kan veroorzaken.

Vloeistofdichtheid: De oppervlakten in deze industrie komen vaak in contact met vloeistoffen, variërend van water tot schoonmaakmiddelen en zelfs voedselproducten. Een vloeistofdichte coating voorkomt dat vloeistoffen doordringen in de onderliggende materialen, wat potentiële schade en bacteriële groei kan voorkomen.

Hygiëne: De coatingsystemen zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk en grondig kunnen worden gereinigd en gedesinfecteerd. Dit minimaliseert het risico op het vasthouden van bacteriën, virussen en schimmels op het oppervlak, waardoor een hygiënische omgeving wordt gehandhaafd.

Hechting van verontreinigingen voorkomen: Het oppervlak van de coating moet glad en uniform zijn om te voorkomen dat voedseldeeltjes, bacteriën of andere verontreinigingen zich eraan hechten of in de gaatjes groeien. Poreuze oppervlakken zijn moeilijk schoon te maken en bieden schuilplaatsen voor micro-organismen en dit willen wij ten allen tijde voorkomen.

Duurzaamheid: De coatingsystemen zijn duurzaam en bestand zijn tegen slijtage, chemische reinigingsmiddelen en dagelijkse belasting. Dit verlengt de levensduur van de coating en vermindert de behoefte aan frequente vervanging, wat uiteindelijk kostenbesparend is.

Regelgeving en normen: De zuivel- en voedingsmiddelenindustrie is onderhevig aan strikte regelgeving en normen op het gebied van voedselveiligheid. Het niet voldoen aan deze normen kan leiden tot juridische aansprakelijkheid, boetes en reputatieschade. Wij van Sijtsma Noord BV dragen graag bij om dit voorkomen en maken dan ook graag een passend advies.

Kortom, het gebruik van coatingsystemen met de juiste certificeringen, waaronder het FDA Foodgrade certificaat, waarborgt niet alleen de voedselveiligheid, maar verzekert ook een efficiënte productie, onderhoud van hygiënenormen en naleving van wettelijke voorschriften in de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie. Het is een essentiële investering om de integriteit van producten en de reputatie van een bedrijf te beschermen.

EEN GREEP UIT DE TOEPASSINGSGEBIEDEN

 • Pekelbaden voor kazen, groentes, etc. (ook tijdens productieproces)
 • Zuivelindustrie algemeen
 • Bakkerijen
 • Vleesbereiding
 • Slachthuizen
 • Verwerking vis en wild
 • Productie confituren en sauzen
 • Productie diverse voedingsmiddelen
 • Koel- en vriesruimten
 • Wasruimten / ZIPruimtes
 • Industriële keukens
 • Brouwerijen en distilleerderijen
 • Botteling en productie van dranken

De meerwaarde van gecertificeerde coating systemen van Sijtsma Noord op een rij:

 • VCA** en HACCP / FDA FOODGRADE approval gecertificeerd vakmanschap;
 • ISO 22000:2005 gecertificeerd;
 • NEN-ISO9001 gecertificeerd;
 • NEN13451 (anti-slip) gecertificeerd;
 • Uitvoering volgens de geldende wet- en regelgeving Europees en wereldwijd;
 • Inspectie en uitvoering van renovatiewerkzaamheden van de pekelbaden tijdens het productieproces.

Getest op direct contact met voedsel: FDA Foodgrade Approval

Als voedsel in direct contact komt met een oppervlaktecoating, moet ervoor worden gezorgd dat er geen giftige ingrediënten in het voedsel migreren. De producten die wij gebruiken zijn gecertificeerde coatingsystemen die zijn getest op direct contact met voedsel. Ze voldoen aan de testcriteria van VO (EC) 1935/2004, VO (EU) 10/2011, VO (EU) 1282/2011, VO (EC) 1895/2005, VO (EC) 2023/2006 en de eisen van de Voedselhygiëne Regulatie.

ISO 22000:2005 gecertificeerd

Sijtsma Noord is ISO 22000:2005 gecertificeerd. De ISO 22000 functioneert als een standaard op het gebied van voedselveiligheid die werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. De ISO 22000 stelt strenge eisen aan organisaties in de zuivel- en voedingsindustrie. Deze ISO-norm werd ontwikkeld om een veiligheidsnorm in de markt te zetten die wereldwijd geaccepteerd kan worden. Hier leest u meer over de ISO 22000:2005 certificering van Sijtsma Noord.

Alle certificaten van Sijtsma Noord

Een overzicht van alle certificaten van Sijtsma Noord vindt u op onze certificaten pagina.

Referenties van Sijtsma Noord:

Voor diverse bedrijven binnen de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie Nederland en in het buitenland, zoals Friesland Campina en DMK Deutches Milchkontor GmbH, heeft Sijtsma Noord de afgelopen 45 jaar werkzaamheden uitgevoerd zoals het coaten van pekelbaden, vloeren en wanden. Zie voor referenties hier of vraag onze referentielijst op via ons contactformulier.

Direct advies?

Wilt u direct advies van één van onze specialisten? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 23 22 00 .

Blogs

Foto van blog

Zwembadrenovatie

Blog lezen
Foto van blog

Vloerprofielen

Blog lezen
Foto van blog

Certificering innovatief instant coatingssysteem

Blog lezen
Foto van blog

Training nieuwste ontwikkelingen op coatinggebied

Blog lezen